Nedjelja , 27. Maj 2018.
Naslovnica / Aktuelno / U kojoj formaciji Barça zapravo igra?!

U kojoj formaciji Barça zapravo igra?!

Od dolaska Ernesta Valverdea na klupu Barcelone postalo je jasno da Blaugrana pod njegovim vodstvom neće igrati u 4-3-3 formaciji. Špekuliralo se da će to biti 4-4-2 formacija, ali čini se da je najbliže realnosti to da on igra u 4-2-3-1 formaciji koju inače mnogi vrhunski treneri izuzetno cijene.

Osvrnimo se na meč protiv Betisa. Na terenu je to izgledalo ovako:

A sada nekoliko činjenica:

• Formacija 4-4-2 bi značila da su dva napadača Barcelone Suarez i Messi. Međutim, Leo to zasigurno nije. On nije ni klasični napadač niti je lažna devetka, a najprikladnije je reći da je ofanzivni veznjak.
• Busquets i Rakitić su djelovali iza Messija i to kao defanzivni vezni igrači. To je dovelo do toga da je Rakitić imao često loptu u svom posjedu, a epilog je njegova ponajbolja partija otkako je član Barcelone.
• Andre Gomes i Sergi Roberto nisu djelovali kao klasični centralni veznjaci nego su više bili usmjereni prema bočnim stranama.
• Suarez je kao istureni napadač imao slobodnu ulogu da se kreće i lijevo i desno ili pak da stoji na sredini.
• Kad se ekipa branila, tek tada se činilo da se zaista radi o 4-4-2 formaciji, pri čemu su i Suarez i Messi bili uključeni u momčadski presing na zadnju i veznu liniju Betisa.

Kad svemu ovome dodamo činjenicu da se Philippe Coutinho (mjesto gdje je na gornjem prikazu Gomes) i Ousmane Dembele (mjesto gdje je Roberto) uskoro vraćaju na teren, čini se da ih čekaju upravo one pozicije na kojima su kroz karijeru pružili puno toga.

Ipak, valja naglastiti da njihovim povratkom na teren minutaža nekih igrača vjerojatno neće drastično pasti (Iniesta, Rakitić, Roberto…) jer sezona je jako duga, a u ekipi je trenutno nekoliko zaista kvalitetnih igrača koji će se na rotacije morati priviknuti – ako do sada nisu.

(prikaz formacije i pet činjenica preuzeti s Reddita)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *