Petak , 22. Juni 2018.
Naslovnica / Aktuelno / Zašto Iniesta i Busquets bilježe bolje nastupe igrajući za Španiju?

Zašto Iniesta i Busquets bilježe bolje nastupe igrajući za Španiju?

Vezni red Barcelone godinama je bio najjači adut katalonske ekipe te osnovni pokretač igre kako u Barceloni tako i u reprezentaciji Španije. Međutim, čini se da madridski Real preuzima primat u ekipi Španije te su uglavnom igrači madridske ekipe osnova momčadi. Godine čine svoje, sasvim je prirodno da se ekipe grade oko mlađih igrača, postavlja se pitanje zašto su većinom mladi i kvalitetni španski vezisti u Realu, a ne u Barçi kao što je to nekoć bilo, ali o tome drugom prilikom. Ipak, da nisu za staro gvožđe pokazali su Busquets i Iniesta u nedavnom srazu njihove domovine sa ekipom Italije.

Naime, Iniesta je odigrao vjerovatno svoj najbolji meč još od pobjede Blaugrane od 0-4 također na Bernabeu, a Busquets je suvereno vladao sredinom terena te je ostavio dojam kao da smo se u vremeplovu vratili šest godina unazad i da je tu pokraj terena Pep Guardiola u tamnoplavom kaputu. Ipak, nije slučajnost da su dvojica Barçinih veznjaka odigrali fenomenalan meč nakon dugo vremena baš u dresu Crvene Furije, a ne katalonskog giganta.

Lopeteguijev sistem sa mnogo igrača u sredini terena omogućio je da Španija potpuno preuzme kontrolu nad utakmicom. Koke se nalazio veoma blizu Busquetsa gotovo sve vrijeme te je tako predstavljao svojevrsni štit za Barçinog veznjaka koji je umnogome ličio na starog – čvrst, a opet vrstan tehničar. Valverde je pokušavao nešto slično u svojim prvim mečevima na klupi s obzirom da je vraćao Rakitića nazad gotovo rame uz rame sa Sergiom. Međutim, ne radi se samo o partnerima u veznom redu nego i o stilu igre koji gaji ekipa obzirom da je Barça prethodnih godina igrala dosta direktniji fudbal.

Protiv Italije Iniesta je također bio na poziciji koja mu mnogo više odgovara,  u centralnom dijelu veznog reda sa mnogo većom slobodom gdje može pokazati svu raskoš svog talenta. Iniesta je tako pokazao širok dijapazon pasova, viziju igre te lucidnost, a uz sve to je i diktirao tempo meča.

Valderde mora naći način da izvuče najbolje iz ovog dvojca, a posebno Inieste te je sada očito da igrači u veznom redu nisu toliki problem za Blaugranu koliko je to loš ili neadekvatan sistem igre. Iniesta i Busquets su od vitalnog značaja za ekipu i njihova uključenost u igru je krucijalna, a nadamo se da bi Valverde mogao naći rješenje za taj problem.

Ideja za tekst: German Bona (www.sport.es)
Preveo i prilagodio: Faris Karić (www.barcabih.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *